Podsjeća na biljku, a nije biljka. Može zamijeniti meso, a nije životinja. Razmnožava se spolno, a može i nespolno. Netko će reći da odustaje jer mu je dosta ovoga „može, ali nije“ određenja. Pa što je? Gljiva je!

Mnogobrojne, a jedinstvene

Na svijetu ne postoji niti jedan organizam, niti jedna stanica slična gljivama. One su jedinstvene i kao takve plijene pažnju. U Hrvatskoj je do sada opisano više od 4500 vrsta gljiva (u svijetu 100 000) iako se pretpostavlja da kod nas raste oko 20 000 vrsta gljiva. Čak 350 ih je na popisu zaštićenih i nije ih dozvoljeno brati. Još uvijek ih ima dovoljno koje mogu razveseliti naše okusne pupoljke, a najbolje vrijeme za to je jesen.

Gljivarska večer

Među bogovima i rimskim carevima

Prve opise gljiva dao je grčki filozof Aristotel. U vrijeme rimske civilizacije gljive su bile na visokoj cijeni pa su ih zvali hranom bogova. Zapisano je da su je konzumirali Cezar, Klaudije, Agrip i Neron. Ako je bila dobra njima, što ne bi i nama. I zato vas, dragi gosti, gljivoljupci, zovemo u Karlovačku županiju na dane posvećene gljivama. Šetat ćemo šumama, zavirivati ispod lišća, diviti se bojama jeseni i skupljati gljive na pravi način – nožićem. Najljepše primjerke kojima ćete se ponositi, moći ćete izložiti na izložbi. Budući da se neke gljive znaju dobro maskirati, prikriti svoj pravi razlog postojanja, dobro je da naučimo ponešto o gljivama – jestivima i jestivima samo jednom. Pravi znalci i poznavatelji pripremit će predavanje. Obećali smo vam hranu za bogove pa ćete je i dobiti. Kuhat će se i pripremati razna jela s gljivama kao glavnim sastojkom. Naučit ćete poneki novi trik ili isprobati okuse koje još niste upoznali. Pritom ćete se doista osjećati kao rimski carevi, ali vas ipak molimo da ne pokušate spaliti Rim.

Juha od vrganja

Hrana s osjećajima

I kada već budete mislili da ste u nekom gljivarskom raju, pred vas će doći Anton Rudan, lovac na bilje, šumski kuhar. Odrastao je u dugoreškom kraju, uz Mrežnicu. Odmalena ga zanima samoniklo bilje pa je na taj način i razvijao svoju strast, bilo za svakodnevnu prehranu ili za liječenje. Osim priče o gljivama i šumskome bilju, za vas će pripremiti burgere od gljiva – na licu mjesta. Zauzmite svoje mjesto u prvome redu. I mirisi su bitni! Sam Rudan kaže da je priprema hrane za njega gotovo sveta aktivnost i smatra da je svjesnost kuhara jako bitna. Ako je kuhar ljutit, bit ćete i vi koji jedete njegovu hranu. Isto tako, ako je veseo i radostan, podijelit će to s vama kroz okuse. Hm! Sada sigurno netko od vas misli da mu je jasno zašto jučerašnji obiteljski ručak nije baš bio ukusan. Nekako je više vikao na vas nego što je milovao nepce.

Red glazbe, red gljiva

Čitav program bit će popraćen glazbom i plesnim notama tamburaških sastava. I tako, red glazbe, red gljiva, red glazbe, red gljiva, a među redovima ponuda OPG-ova u svoj njihovoj raznolikosti proizvoda. Doista ne možete naći razlog da ne dođete na dane gljiva u Karlovačkoj županiji, ali za one najveće sumnjivce, evo još jednog dobrog razloga. Dođite upoznati vanzemaljce! Naime, znanstvenici smatraju da neke vrste gljiva pronađene na zemlji potječu iz svemira! Bile one iz svemira ili ne, ima ih posvuda. Zavirite u neki od brojnih restorana naše županije i okusite stara jela na novi način. Gljive pripremljene u gljivarskim danima ponijet će vas u visine, u carstvo okusa i dobre zabave.

Pogledajte ponudu gljivarskih jela u restoranima Karlovačke županije

Restoran Panorama (Karlovac)

• Juha od vrganja
• Tjestenina u umaku od vrganja
• Rižoto od gljiva
• Naravni svinjski i teleći u umaku od šampinjona

Telefon: 047 411 374
Web: http://www.panorama.com.hr

Restoran Kvaka (Karlovac)

• Krem juha od kestena i vrganj
• Palačinke s lisičarkama
• Rižoto s lisičarkama
• Lungić u umaku od vrganja sa širokim domaćim rezancima
• Biftek medaljoni u umaku od šumskih gljiva uz tjesteninu po izboru

Telefon: 047 416 616
Web: Restoran Kvaka

Restoran Lovački rog (Karlovac)

• Domaća krem juha od vrganja
• Matovilac s mariniranim vrganjima

Mobitel: 047 637 675
Web: www.lovacki-rog.hr
Facebook

Restoran Tempo (Karlovac)

• Namaz od vrganja na prepečenom tostu i podlozi od rikole
• Domaća krem juha od vrganja
• “Skriveno blago”, njoki s puretinom u umaku od lisičarki i crne trube
• “Šumska rapsodija”, biftek u umaku od vrganja i tartufa, kroketi

Telefon: 047 600 168
Web: www.lovacki-rog.hr

Konoba Kostanjac (Karlovac)

• Burger Šefa Kužine (Brioche pecivo, 100% hrvatska junetina, Salata, rajčica, Umak od češnjaka i majoneze, Cheddar sir, Karamelizirana kapula & šampinjoni, Hrskavi luk)

Telefon: 047 613 740
Web: Kostanjac

Konoba Črni kos (Karlovac)

• Krem juha od vrganja
• Gulaš od miješanih šumskih gljiva s domaćom kobasicom
• Domaći široki rezanci s gljivama
• Slana štrudla s porilukom, špekom i gljivama

Mobitel: 047 645 455
Web: www.konobacrnikos.hr

Restoran M 90 (Karlovac)

• Rolani pureći file s vrganjima
• Biftek M90 u umaku s gljivama
Vege:
• Domaće šurlice u umaku sa šumskim gljivama
• Povrtni složenac sa šumskim gljivama

Telefon: 047 637 644
Web: www.restoranm90.com

Restoran Pod starimi krovovi (Karlovac)

• Tjestenina s miješanim gljivama
• Štrudla od samoniklih gljiva

Telefon: 047/ 615 420
Web: Pod starimi krovovi

Restoran Kristal (Karlovac)

• Krepka juha od vrganja
• Karlovački rezanci s vrganjima

Mobitel: 047 645 600
Web: www.restoran-kristal.com

Restoran Dobra (Karlovac)

• Juha od pasiranih vrganja
• Vrganji na maslacu i matovilcu s prepeličjim jajima
• Pureći odrezak Srakovčić punjen sezonskim gljivama
• Punjeni ravioli s vrganjima i crnim trubama
• Striploin na pestu od vrganja i crnih truba

Telefon: 047 609 090
Web: www.hotelkorana.hr

Bistro Kastel (Karlovac)

• Rižoto sa šumskim gljivama i rosé pjenušcem

Telefon: 047 658 922
Web: www.bistrokastel.com

Bistro Kalvarija (Karlovac)

• Krem juha od vrganja
• Restani vrganji sa jajem
• Odrezak Branimir, teleći odrezak punjen praškom šunkom i gaudom, u umaku sa vrganjima (obogaćen demi glace umakom), sa domaćim kroketima
• Kalvarija odrezak, pureći odrezak punjen restanim vrganjima, paniran i pohan

Telefon: 047 454 111
Web: Restoran Kalvarija

Restoran Lana Korana (Karlovac)

• Juha od vrganja
• Rižoto s vrganjima i pršutom
• Rižoto sa šumskim gljivama
• Široki rezanci s piletinom u umaku od vrganja
• Fuži u umaku od tartufa
• Lazanje od šumskih gljiva
• Pljukanci sa šumskim gljivama i pršutom
• Beefsteak s gljivama
• SV medaljoni u umaku od gljiva s kroketima
• Vrganji u umaku sa zapečenom palentom
• Specijalitet kuće: Punjeni teleći odrezak u umaku od vrganja

Mobitel: 047 600 813
Web: www.lanakorana.hr

Hotel Amarilis (Netretić)

• Domaća juha od gljiva
• Beefsteak u umaku od tartufa
• Fuži fungi sa tartufima i šampinjonima
• Piletina punjenja pršutom i si-rom u umaku od gljiva, s karlovačkim rezancima
• Knedle od šljiva
• Bazlamača s preljevom od šumskog voća

Telefon: 047 874 006
Web: www.hotel-amarilis.com

Restoran DP (Donji Zvečaj)

• Juha od vrganja
• Medaljoni u umaku od vrganja
• Domaci rezanci u umaku od prsuta i vrganja
• RiŽoto sa sumskim gljivama

Telefon: 047 854 183
Web: www.restoran-dp.com

Restoran Zeleni kut (Donji Zvečaj)

• Juha od vrganja
• Omlet sa šampinjonima
• Tijestenina sa šumskim gljivama
• Naravni odrezak u umaku od šampinjona
• Pureći, svinjski ili teleći odrezak u umaku od gljiva

Telefon: 047 866 100
Web: www.zeleni-kut.com

Hotel Frankopan (Ogulin)

• Krem juha od vrganja sa zapeče-nim parmezanom
• Salata sa lisičarkama
• Biftek na zelenoj podlozi sa grill šampinjonima
• Pohane bukovače sa tartarom
• Pileći medaljoni u umaku od gljiva sa domaćim njokima
• Domaća tjestenina sa gljivama i pancetom

Telefon: 047 525 509
Web: www.hotel-frankopan.hr

Bistro Mliječni (Ogulin)

• Domaća krem juha od vrganja
• Štrudla od vrganja

Telefon: 047 522 530
Web: Bistro Mliječni

Hotel Josipdol (Josipdol)

• Rižoto od 4 vrste gljiva ( vrganji, smrčak , bukovača, šampinjoni)
• Ragu od teletine i gljiva
• Palenta sa tartufima

Telefon: 047 581 769
Web: www.hotel-josipdol.com

Restoran Gradina (Ogulin)

• Domaća krem juha od vrganja s kiselim vrhnjem
• Jelenji odresci u umaku od vrganja
• Štrudla s gljivama

Telefon: 047 581 515
Web: Restoran Gradina

SRCE PRIRODE, Integralni hotel (Ribnik)

• Bakina juha
• File sa domaćim fužima u umaku od vrganja
• Piletina punjena vrganjima u sezamu
• Punjeni ravioli u umaku od vrganja
• Hladno-topla salata od vrganja

Telefon: 047 609 090
Web: www.srceprirode.hr

SELJAČKO DOMAĆINSTVO Stjepan Ćulig (Ozalj)

• Juha od šumskih gljiva
• Omlet sa šumskim gljivama
• Rižoto sa šumskim gljivama

Telefon: 099 273 11 34
Web: www.domacinstvo-culig.com

Restoran Žganjer (Jaškovo)

• Juha od vrganja iz jaškovskih šuma
• Teleći medaljoni u umaku s vr-ganjima i njoki s bučom
• Svinjski medaljoni u umaku s vrganjima i valjušci s dvora Zrin-skih (prema receptu iz 17.stoljeca Njoki sa špinatom, brusnicom, đumbirom…)
• Štrudla s ozaljskog dvora (gljive, buča, špek, đumbir)

Telefon: 047 751 200
Web: www.restoran-zganjer.hr

Restoran Doris (Jurovski brod)

• Juha od šumskih gljiva
• Lungić sa šunkom i rikotom u umaku od šumskih gljiva, prilog: njoki
• Rižoto od šumskih gljiva
• Tjestenina sa šumskim gljivama

Telefon: 047 757 759
Web: Restoran Doris

TC Mirjana (Donji Nikšić)

• Krem juha od šumskih gljiva (vrganji, šampinjoni i bukovača) & zapečeni crostini s maslacem
• Svinjski odrezak u umaku od šumskih gljiva (vrganji, šampinjoni i bukovača) s zapečenom palentom
• Zeleni rezanci u kremi od vrganja s listićima parmezana
• Kremasti rižoto sa šumskim gljivama (vrganji, šampinjoni i bukovača), bademima i listićima parmezana
• Lovački gulaš u crvenom vinu sa šumskim gljivama, zapečena palenta i slatko ljubičasto zelje
• Rib Eye odrezak s žara, košarice od lisnatog tijesta punjene raguom od šumskih gljiva

Telefon: 047 787 205
Web: www.mirjana-rastoke.com

Lovački dom MULJAVA (Petrova gora)

• Juha od 4 vrste gljiva
• Tjestenina sa 4 vrste gljiva
• Bifteks vrganjima
• Svinjski file sa gljivama
• Rižoto s vrganjima

Telefon: 098 240 409
Web: www.hrsume.hr

Hotel Degenija (Rakovica)

• Svinjski lungić u umaku od vrganja, domaći kroketi
• Domaći njoki sa vrganjima i pancetom
• Pljukanci u umaku od crnog tartufa
• Pizza Special – vrhnje, mozzarella, vrganji, bosiljak, crni tartuf

Telefon: 047 782 060
Web: www.hotel-degenija.com

Plitvice Holiday Resort (Grabovac)

• Juha od miješaih gljiva
• Rižoto od vrganja i crnih truba
• Svinjski medaljoni u umaku od gljiva
• Šampinjoni na žaru na posteljici od rikole
• Pohani teleći odrezak ounjen vraganjima
• Domaća štrudla

Telefon: 047 784 192
Web: www.plitvice.com

Restoran Gurman (Selište Drežničko)

• Juha od šumskih glljiva
• Rižoto od šumskih gljiva
• Svinjski medaljoni sa šumskim gljivama

Telefon: 099 505 3697
Web: Restoran Gurman