Zaljubljenici u biciklizam složit će se s tvrdnjom da se na nekim mjestima pedale brže okreću, pa čak neovisno i o tome puše li vjetar u lice, a vjerojatno puše. Primjer takvih krajolika u kojima svatko uživa istražujući neki od aspekata života koji se na taj način najkvalitetnije istražuju je i Karlovačka županija. Šume, brežuljci, ravne i strme ceste, rijeke i potoci Karlovačke županije utisnut će vam se u sjećanje.  

U carstvu Plitvičke doline 

Istraživanje Rakovice, jedne od najpoželjnijih destinacija kontinentalne Hrvatske, idealno je na dva kotača. Svježi šumski zrak ispunjavat će vam pluća putem do Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, a zavojite ceste kroz šumu biti svjedok vašoj pravoj maloj avanturi. Osim što se u posjet Nacionalnom parku i vodeničarskom naselju Rastoke možete zaputiti biciklom, možete odabrati i neku od službenih biciklističkih ruta. One će vas voditi kroz slikovite pejzaže, guste zelene šume, mirisne i cvjetne livade, ali i do bogate gastronomske ponude i ljubaznih ugostitelja. 

Svoju biciklističku avanturu u ovoj ćete čarobnoj dolini moći nadopuniti jahanjem na ranču Jelenov Klanac, penjanjem na penjalištu Gajina pećina u Selištu Drežničkom ili nekom od riječnih avantura, a posebno oduševljenje izazvat će Baraćeve špilje, prirodni fenomen stvaran milijunima godina. Posjetiti možete i kulu Starog grada Drežnika koja datira iz 11. stoljeća, a gdje kod krenete na ovih cca. 65 km označenih biciklističkih staza, nećete požaliti. 

Rastočka rapsodija kao uvod 

Šire slunjsko područje obiluje prirodnim ljepotama, a već na početnoj točki svih ruta nalaze se Rastoke, biser tog vodenog područja. Nastale igrom prirode idilično su mjesto za početak, ali i završetak mnogih biciklističkih avantura. Sklad koji čini povijesna, etnografska i graditeljska kulturna baština upotpunjuje zelenilo otočića, hridi, a isprepliću ga legende o vilama. Ukupno 110 km čine ceste s malo prometa, pa opušteno i bez opasnosti možete uživati u vožnji i miru netaknute prirode slunjskog područja. Izaberite neku od 7 biciklističkih ruta i uputite se u istraživanje i rekreaciju. 

U okrilju Ozlja i Žumberka

U okolici Ozlja rasuta su mnogobrojna sela, a u njegovom se središtu izdiže zrinsko-frankopanski stari grad kao simbol Ozlja. Zeleni dolovi i brežuljci koji se prostiru u okolici tog neobičnog zdanja, protkani su gustim zelenim šumama, zelenim livadama, vinorodnim vinogradima i domovima ljudi ovdašnjeg područja. Istražite ih na ovih 7 biciklističkih ruta. 

Iz Ozlja se lagano zaputite prema Parku prirode Žumberak, gdje je više od 200 km biciklističkih staza označeno, a dugometražne staze kružnog tipa vodit će vas tik uz Kupu i Dobru, po asfaltnim i makadamskim putovima koje presijecaju uređeni mostovi.

Putevima knezova Frankopana

Na području Karlovca i Duga Rese izabrati možete neku od 8 biciklističkih ruta koje čine 150 km biciklističkih staza. Jedna od najpoznatijih zanimljivog je naziva, a vodi vas Putevima knezova Frankopana. Ova 27 kilometara dugačka staza odvest će vas i na povijesnu cestu Karolinu, prvu suvremenu cestu koja je Karlovac povezivala s morem. Ona će vas odvesti do Novigrada na Dobri i prekrasnog kamenog mosta. Proći ćete i iznad tunela autoceste Zagreb-Split, pa izbiti na još jedan povijesni cestovni biser Lujzijanu. Na ovoj ćete trasi imati priliku i vidjeti Dubovac, istoimeni utvrđeni grad na čijem se brežuljku živjelo još u brončano doba. Njegovi najvažniji vlasnici bili su Frankopani i Zrinski, a u branič-kuli koja je vidikovac, smjestila se zanimljiva zavičajna izložba. Završetak staze odvest će vas na isto mjesto gdje ste počeli, u Novi centar. 

Kamo god krenuli, udisat ćete tragove povijesti ili netaknute prirode, svježe lokalne gastronomije i okuse vinorodnih brežuljaka. Jednostavnije rečeno, namiriti možete sve svoje potrebe i organizirati biciklističke izlete kakve nećete zaboraviti.