Ogulin i okolna priroda na svakog posjetitelja ostavljaju dubok utisak. Ipak se radi o – zavičaju bajke! Ogulinski kraj pravi je bajkoviti krajolik okrunjen dolinom rijeke Dobre i planinskim divom – Klekom, a sam Ogulin izrastao je na kraškom tlu, punom vrtača i pećina. Tanka granica zbilje i sna dijeli Frankopanski kaštel (16. stoljeće) i život grada od razgranatih i tajanstvenih pothodnika u Đulinom ponoru. Bogata riznica legendi dokaz je snage utiska rodnog kraja na njegovo stanovništvo.

Ogulin i okolica nisu ostavili ravnodušnom niti Ivanu Brlić Mažuranić, najprevođeniju hrvatsku spisateljicu za djecu, rođenu u Ogulinu. Dapače, ogulinski krajolici ostavili su na nju tako dubok dojam da je upravo u njima pronašla nadahnuće za pisanje “Priča iz davnina”. Njezini iskazi o tim utiscima bili su poticaj stvaranja rute bajke, koja spaja 12 mjesta u gradu i okolici; interpretacijske ploče, oblikovane u likove iz Ivaninih priča, posjetitelja upoznaju s čarolijom i bajkovitošću Ogulina.

Ruta bajke sjedinjava ljepotu prirode ogulinskog kraja i bajkovite priče Ivane Brlić Mažuranić, protkane mudrošću narodne predaje i staroslavenskih legendi. Utisak postaje još jači ukoliko vas rutom bajke povedu kostimirani vodiči kao likovi iz Ivaninih priča, poput Malika Tintilinća – živahnog domaćina koji svojim duhom uveseljava sve oko sebe. Ruta bajke umrežena je s poučnom botaničkom stazom Klek, te ćete osvajajući gorostasa upoznati značajke biljnih zajednica i endemske vrste na Kleku.

Ogulin, zavičaj bajke, vrhunac doživljava svake godine u lipnju slaveći bajku i bajkovito stvaralaštvo na Ogulinskom festivalu bajke. Ovaj jedinstveni festival u Hrvatskoj ugošćuje umjetnike i umjetnička udruženja raznolikih izričaja, osnažujući domaće kulturno i umjetničko stvaralaštvo. U ponudi doživljaja bajke, kroz brojne maštovite predstave i radionice, na ogulinskim ulicama i trgovima, te u kulturnim ustanovama, zajednički sudjeluju umjetnici, djeca i mladi, roditelji. U dane festivala kreativne i utopijske snage nadahnjuju sve sudionike i goste!

Zavičaj bajke - ruta bajke

grad Ogulin

Tel: +385 47 532 278
Email:  tz-grada-ogulina@ka.htnet.hr
Web: www.tz-grada-ogulina.hr
Web: www.ogfb.hr