Želite li doživjeti neke od najljepših špilja u Hrvatskoj, posjetite Karlovačku županiju, koja je i kolijevka hrvatskog speleoturizma. Baraćeve špilje kod Nove Kršlje u blizini Rakovice, poznate po raskoši kalcitnih ukrasa, bile su prve u Hrvatskoj otvorene za turiste još 1892. godine. Do njih su navraćali kočijama na proputovanju k Plitvičkim jezerima.

Gornja Baraćeva špilja ponovno je uređena 2004., a u blizini je otvoren prvi hrvatski speleološki dom. Može se razgledati 520 metara špilje koja je zbog ljepota proglašena geomorfološkim spomenikom prirode, uz zanimljivu priču speleo-vodiča o građi, postanku i povijesti istraživanja. To je prva špilja u Hrvatskoj koja se razgledava uz eko-rasvjetu, kojom se ne narušava mikroklima i eko – sustav špilje.

Jugozapadni dijelovi Karlovačke županije su područje plitkog dinarskog vapnenačkog krša sa stotinama jama, špilja, ali i čitavih sustava podzemnih šupljina. Tu su četiri od pet najdužih špiljskih sustava u Hrvatskoj, a prednjači Đulin ponor – Medvedica kod Ogulina s čak preko 16 kilometara istraženih kanala. Brojne špilje kriju bistra jezerca i potoke, ali i osebujnu faunu; u nekima živi i čovječa ribica.

U više špilja pronađeni su pretpovijesni predmeti, iz kamenog (Baraćeve špilje) i ranog brončanog doba (Đutno kod Bosiljeva). U Bubijevoj jami nedaleko Siče karlovački speleolozi su 2000.g. otkrili jedinstvenu antičku špiljsku nekropolu u Europi. Brojne pećine tisućljećima su bile skloništa; one u liticama dubokih dolina Korane i Mrežnice pravi su izazov turistima pustolovnog duha.

Među obrambene špilje spada i Vrlovka kraj Kamanja, čiji je ulaz tik do Kupe. Za turiste je otvorena 1928., a može se razgledati 330 metara kanala. Sve omiljenije odredište speleoturista su i neke od neuređenih, pa i teže pristupačnih špilja, koje se mogu posjetiti u pratnji iskusnih speleologa. Takva je Vražića pećina u Bariloviću, Gvozdenica na Skradskoj gori, Vodena jama kod Siče. Posebnost je Matešića špilja blizu Slunja s dva ulaza; nakon prolaza kroz krško podzemlje izlazi se pravo u klanac Korane.

Baraćeve špilje

Adresa: Nova Kršlja bb, Rakovica
Tel: +385 47 532 278
Tel: +385 47 782 007
Mob: +385 98 432 720
Email:  info@baraceve-spilje.hr
Web: www.baraceve-spilje.hr

Općina Kamanje

Adresa: Kamanje bb, Kamanje
Tel: +385 47 642 288
Email:  opcina.kamanje@ka.t-com.hr
Web: www.kamanje.hr