Početkom tjedna su u Karlovačkoj županiji, u okviru studijskog putovanja, boravili novinari iz prestižnog nizozemskog časopisa namijenjenog kampistima ˝Kampeer magazine˝ u izdanju medijske kuće ANWB KampeerKampioen iz Amsterdama.

Našu destinaciju su posjetili renomirana turistička novinarka Resi Lankester čiji se rad može naći na njezinoj web stranici https://www.resilankester.nl/reisjournalist/ te fotoreporter Ruben Drenth koji je također prvenstveno fokusiran na turističke sadržaje. Više o njegovom fotografskom opusu moguće je naći na web stranici https://rubendrenth.photoshelter.com/index

U našu županiju su došli na osnovu suradnje Hrvatske turističke zajednice, predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Nizozemskoj i Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije, a plan puta uključivao je obilazak nekoliko kampova u kojima borave nizozemski turisti, posjet Rastokama, odlazak na rafting na Mrežnici te obilazak starog grada Ozlja uz rijeku Kupu. Pored navedenoga imali su prilike kušati enogastronomske delicije za vrijeme organizirane večere u starom gradu Dubovcu u Karlovcu.

U normalnim okolnostima Karlovačku županiju godišnje posjeti preko 20 tisuća nizozemskih turista, koji pretežito borave u kampovima u prekrasnoj prirodi uz rijeke i jezera, ostvarujući sve skupa oko 50 tisuća noćenja. Prošlogodišnji pad broja dolazaka nizozemskih turista bio je osjetan, ponajviše poradi oštrih ograničenja u kretanju ljudi za vrijeme pandemije te propisanim mjerama karantene prilikom povratka s putovanja. Ove godine naprotiv značajno je porastao interes nizozemskih turista za Karlovačku županiju kao destinaciju aktivnog odmora te je stoga razumljiv dolazak i povećani interes njihovih medija.

Godišnje, u online odnosno u tiskanom izdanju, specijalizirani časopis ˝Kampeer magazine˝ dospije u ruke preko 260.000 čitatelja, čineći ga najčitanijim nizozemskim časopisom za kampiranje, uz činjenicu da naklada svake godine raste poradi povećanog interesa ciljane publike.  Riječ je o magazinu s nakladom od 60.000 primjerka kojeg je ujedno moguće čitati i online uz godišnju pretplatu od 60€.

https://view.publitas.com/anwb-media/kampeermagazine-anwb-kamperen/page/1

Karlovačka županija broji ukupno 7 kampova s gotovo 900 smještajnih jedinica unutar kojih je moguće istovremeno smjestiti preko 2.500 turista dnevno. Nadamo se da će interes nizozemskih, ali i ostalih stranih medija, za Karlovačku županiju pratiti povećani broj dolazaka s emitivnih tržišta te da će u vremenima koja dolaze popunjenost smještajnih kapaciteta biti sve veća iz godine u godinu.